Julafton

Ja nu är ju julafton förbi och snart är det ett nytt år.

I år firade vi vi julafton först i Järbo hos min svärfar. Vi blev bjudna på grötfrukost/brunch och vi gav och fick lite paket, samtalade och knäppte lite kort.
 Amanda lekte med Anna och Nisse och blev lite sur på Anna som efter bara en liten stund tyckte att nu fick det minnsan räcka och istället hamnade de framför tvn och tittade på Tingeling.
Vad barnen våra fick i julklapp både här o i Östanå kan ni se i de två inläggen här under och längre ner i detta inlägg lägger jag in bild på Dannes & mina julklappar.

På eftermiddagen åkte vi ut till Östanå och firade med min familj. Först spelade vi "Alias" medan jag ammade Tova och maten förberedes i köket. kl 15 satt vi allihop såklart bänkade framför (storbilds-)tvn och tittade på Kalle Anka och sedan var det dags för julmiddag. Fanns en himlans massa gott där men då de flesta har lika mat på sina julbord så talar jag inte om vad det fanns även om jag glatt kan tala om att det fanns kallrökt lax som jag verkligen sett fram emot då det inte blir jul utan det.
Runt kl18 öppnade vi paketen och i år valde vi att köra en för oss ny grejj...nämligen att vi tog ett paket i taget så alla fick se vad alla fick och jag tycker att gemenskapen blev så mycket större och hela paketöppnandet blev så mycket roligare än annars.

Mamma med familj fick några sällskapsspel av Tomten så vi provade spela ett av dem och det var faktiskt ett riktigt kul spel tyckte både jag och Danne

Innan det var dags att röra sig hemmåt så åt vi alla julaftnars efterrätt  enligt mig; Ris a la Malta.
Ja Ris a la Malta är en efterrätt som min bonusfarmor Maria alltid brukade göra när vi kom på besök med en tanke på att jag gillade det så mycket och speciellt så bjöds det på julafton.
Nu ligger uppgiften på mig något som jag tar på mig med glädje men även med en aning sorg o glada minnen då Maria inte längre finns hos oss och kan tillaga denna på sitt speciella sätt.

Det blev en väääldigt sen kväll för oss allihop men det är ju tillåtet på julafton. 



Danne och jag fick en burk med torkade kantareller och ett kuvert med 2 lotter(den ena var nitlott och den andra var det 25kr i vinst på) från Svärfar o Anna-karin.
Från Dannes mormor Berta fick vi 1000kr, välbehövligt och som redan har spenderats på nya kläder.
Från Mamma o Mats fick vi en superdupersöt tomte och en chokladask.
Från Eva fick vi en varsin tia-lott och vi vann också 10kr var på dem. 



Tovas julklappar

Här kommer så bilder på de flesta av Tovas julklappar.
Tyvärr kommer jag inte ihåg vilka hon fått alla julklapparna av men jag skriver upp de jag vet iaf...känns faktiskt dumt att inte kunna komma ihåg det men det är ju så mycket att hålla reda på..egentligen borde man skriva upp sånt här medan man öppnar paketen.



Röd luvklänning + vita byxor
Fått av: Faster Jessica



Klänning med blommor
Fått av: Cicki



Klänning + Body + byxor
Fått av: Farfar och Anna-karin


Lila klänning + byxor + strumpor
Fått av: ?



Tröja + byxor + strumpor
Fått av: Morfar Christer och Barbro ?


Ängel/fe
Fått av: Ola och Solveig(Scraptrolls farfar och farmor)


Dachshund
Fått av: Mamma och pappa



Gosedjur;

Lillefot
Fått av: Anna och per


Sedan fick hon några fler gosedjur också.

Amandas julklappar

Här kommer så bilder på de flesta av Amandas julklappar.
Tyvärr kommer jag inte ihåg vilka hon fått alla julklapparna av men jag skriver upp de jag vet iaf...känns faktiskt dumt att inte kunna komma ihåg det men det är ju så mycket att hålla reda på..egentligen borde man skriva upp sånt här medan man öppnar paketen.


En ängel/fe
Fått av: Ola och Solveig(=Scraptrolls farmor och farfar)



Kjol och tröja
Fått av: ?



Tunika/klänning och långärmad tröja
Fått av: Farfar och Anna-karin


Linne och trosa
Fått av: Farfar och Anna-karin?


Lånärmad tröja + strumpbyxor
Fått av: Strumpbyxorna är iaf från Farfar och Anna-karin?



Vantar
Fått av: Någon i Järbo iaf



handduks-poncho
Fått av: Anna och Per



Dockhus(utan möbler)
Fått av: Mamma och Pappa

Scrappgrejjer
Fått av: kommer ej ihåg exakt men från tror det var från mormor?

3st Små sagoböcker
Fått av: Ola och Solveig

Gul dammsugare (det är en riktig och ej leksak)
Fått av: Mormor och Morfar


I Övrigt fick hon:

Poliskläder från Mormor och Morfar

200kr insatt på sitt sparkonto av Morfar Christer och Barbro

2st Barbie-filmer("En julsaga" & "Fairytopia; Mermaidia") av Cicki

Sedan kan jag ha glömt något också.

Senaste tiden i bilder

Alvedonen hjälpte iaf och nu springer Amanda runt och grejjar som vanligt.

Här kommer en del bilder från den senaste tiden:


Vi provade knyta upp Tova i sjalen för första gången och hon satt där nöjd medan pappa kokade tomtegröt



Vi har varit i Järbo o bakat pepparkakor.
Danne och jag gjorde egen deg och den var ju bara hur mumsig som helst.


Det blev mycket deg så hälften sparade jag hemma och bakade senare delarna till pepparkakhuset och monterade dem + några granar. Amanda har dekorerat huset och idag har vi gjort lite marsipanfigurer.


Den 14december var det luciafirande på Amandas dagis så vi promenerade dit i kylan, tittade på när barnen sjöng sånger och sedan åt vi korv med bröd o drack saft innan vi gick hem igen.
Amanda sjöng för övrigt högre och tydligare än de andra barnen :-)



Igår var barnens biologiska morfar här och hälsade på. Det var första gången han såg och höll i Tova,
till skillnad från storasyster(som bara kikade på morfar första gången de träffades o sedan sov vidare) så tyckte Tova att morfar var riktigt intressant att titta på.
Cindy som hunden heter är en riktigt charmig tös som är så bortskämd och avundsjuk så det bara smäller om det..ni skulle sett hur hon krumbuktade sig o höll på för att få husses uppmärksamhet.
Amanda lämnade över en julklapp som hon gjort på dagis(en skål av gips) som morfar verkligen uppskattade och skrev Amandas namn och dagens datum på för minnets skull.




Jag försökte knäppa en fin bild på våran lilla gran också men de bilderna blev bara suddiga så jag måste knäppa nya men de får ni se en annan dag.

Feber :-(

Idag har jag duschat tillsammans med Tova...och hon blev såklart hungrig mitt i alltihop men det fungerade bra att sitta på pallen i dushen o amma. Hon tyckte visst att det var hur mysigt som helst iaf :-)

Efter att jag duschat o klätt på mig så satte jag mig vid datorn och började fundera efter bara en stund vart Amanda tagit vägen då det var så tyst.
Jag tänkte att hon kanske var med Danne nere i vardagsrummet, men i samma stund som jag han tänka det hör jag en hostning innifrån Amandas rum så jag frågade henne vad hon gjorde och hon talade om att hon låg och vilade för att hon hade ont i huvudet.
Jag kan ju säga så mycket som att min snart 5åriga dotter går inte och lägger sig frivilligt i sängen för att vila om hon inte mår dåligt så det var bara att springa efter termometern och Alvedon...visade sig att fröken hade 40graders feber.
Nu har hon fått Alvedon mot febern och huvudvärken och fått låna pappas nya bärbara dator så hon kan titta på film i sängen.
Förhoppningsvis så ska hon väl piggna till lite när som helst nu när alvedonen börjar verka.

Jag hoppas verkligen för både hennes o min skull att hon blir frisk till imorgon då vi ska åka till Furuvik på deras advenstöppet å jag vet att hon längtar dit för hon har tjatat hela hösten o den vinter som har varit hittills, är ju sista chansen att åka dit imorgon också sedan öppnar de inte förän till sommaren igen.

Nu äntligen...

...verkar det som att Tova kanske har somnat och även om hon inte gjort det så tänker jag gå o lägg mig...det har varit en lååång natt för mig...vaknar busungen så får Danne ta henne för nu har han sovit 7 timmar iaf.



Go natt!

Vaknätter

Ja här sitter jag vaken mitt i natten.

Meningen var att jag skulle stänga av datorn men så fort jag lade ner Tova i sängen så började hon knorra igen så jag väntar nu o ser om hon tänker somna eller om det blir till att gå ner och sätta sig o titta på tv igen...om hon inte somnar nu så blir det nog att vi sover i soffan i natt igen något som min nacke inte alls gillar.
Ja att sova i soffan är nästan en vana just nu då Tova har vänt på dygnet o mestadels vägrar att sova på nätterna...om hon inte somnar så ska jag bara vänta på att Danne fått sova minst 6 timmar(vilket blir vid 4tiden denna gång) rakt av innan jag väcker honom så han får avlösa mig fram till nästa amning.

Det snöar ute o är alldeles vitt överallt, jag vet en liten tösabit som kommer och skrika rakt ut av glädje när hon vaknar o hennes namn är Amanda. Hon har längtat så mycket efter snö och hoppas på att få göra snögubbar, snölyktor och åka pulka...tror nog hon kommer få det kul på dagis imorgon om de nu går ut på förmiddagen.

Det vart inge sova för mig nu iaf.
Sitter med Tova famnen o ammar henne igen...håller tummarna för att hon vill sova  ordentligt efter denna omgång.

Go natt o sov så gott allihop!

Pepparkaksbak

Det känns verkligen som att man inte har någon koll alls på hur fort tiden går just nu...dagarna och veckorna bara far förbi.

Tova är nu 1 månad och på senaste BVC-mötet igår så vägde hon ca 4800g och hade växt o blivit hela 57cm lång.
Vi behandlar stackarn med en ny salva nu då bvc-tanten kom på att det kunde vara svamp som gör att såren i rumpan inte försvinner så nu håller vi tummarna för att denna salva fungerar.
Minifom-droppar har Tova fått sedan i onsdagskväll då vi hoppas att det ska hjälpa henne med magen.
Stackarn har ju blivit förkyld nu också...så det känns rätt så nedrigt just nu.


Idag har vi varit till Järbo o bakat pepparkakor och jag måste ju säga att egengjord deg är tusen gånger godare än färdig köpdeg.

Imorgon ska jag åka till Östanå o se om jag kan hitta ett passande lucialinne till Amanda då de ska ha luciaframträdande utomhus på hennes dagis på måndag...ska väl eventuellt ta med mig elin hem också som sällskap slash barnvakt medan jag förösker hinna få lite gjort hemma. Danne jobbar tolvtimmars i helgen så annars blir jag nog fastklistrad i soffan lr så.

Trevlig helg!

Ytterligare en vecka

Så är snart denna vecka också till ända och det är 2 advent idag.
Innan vi vet ordet av så har julen passerat, något som faktiskt är lite deprimerande. Jag kommer ihåg hur man tyckte att december var så fruktansvärt lång när man var yngre och att det aldrig blev julafton men nu bara flyger tiden förbi.

I Torsdags var det Nattöppet här i Storvik o jag gick dit med Amanda o hon fick åka den enda karusellen som fanns där(kopparna) och vi köpte lite godis. Det var mysigt att gå runt där och titta tillsammans med Amanda som annars får stå mycket åt sidan för lillasyster.

Igår lördag var Eva hit o scrappade lite julkort med mig...lägger inte ut några bilder på dem nu däremot då jag inte vill att mottagarna ska se dem innan de fått dem i handen.
4 kort är färdiga och 1 är halvfärdigt.
Amanda satt på sidan om o ritade, klistrade o fikade julmust, pepparkakor o ischoklad med oss.

Tova har nu fått för sig att dagarna är optimala för att sova o nätterna ja då ska man vara vaken o irritera sina föräldrar. Det blir väldigt hattigt med sömnen nu o emellanåt sitter jag vaken flera timmar varje natt innan hon vill somna om igen...sådana nätter gör att våra mornar blir väldigt sena då vi ju måste få igen sömnen någonstans. Lite positivt är ju att även Amanda sover ordentligt på mornarna nu o vaknar runt 8.30...fast inte hjäper det mot att hon är jättetrött redan till sena eftermiddagen.

Idag håller Danne på o gör iordning julskinka (o medan den står i ugenn sitter han såklart klistrad framför skidorna på tv) ...det ska bli riktigt mumsigt att äta den på en limpmacka med senap på *Yummy*

Säkerhet o röd rumpa

Idag har jag o Tova varit på föräldraträff på Familjecentralen här i Storvik och ämnet för dagen var säkerhet.
Det mesta var bara uppdatering för min del som har barn sedan tidigare men var faktiskt inte riktigt hundra på hur man gjorde om barn sätter i halsen men nu vet jag hur jag gör på ett yngre barn iaf o vi fick prova det på en docka.
Vi fick också en sådan där testcylinder som ska föreställa ett barns luftstrupe och det är behändigt speciellt när man ska visa Amanda vilka saker som är för små att ha framme eftersom lillasyster kan sätta dem i halsen.

Var också in till bvc-tanten för veckokontroll av Tova.
Hon hade nu gått upp till 4455g och 55,5cm + halvcentimeter till runt huvudet också.
Stackars Tova är knallröd i rumpan  o sårig så vi skulle prova smörja med Inotyol istället för Idomin...jag ska försöka hålla mig borta från saker som småbarn reagerar på så mycket som möjligt. Mjölken har jag ju redan dragit ner på men ska undvika t.ex choklad också.
Ska börja ge Minifom också då hon har problem med mycket gaser i magen, men glömde köpa det när jag var in på Apoteket så får ta mig dit en vända till.


(Var förresten återigen en kortvarig mjölkstockning men jag verkar vara väldigt känslig så jag förösker att inte vara ute för länge i onödan för det verkar inte hjälpa att klä på sig.)

Tji fick jag

Ja, i mitt förra inlägg skrev jag att mjölkstockningen i vänsterbröstet hållt i sig i fredag-lördag med feber upp till 38,3 + frossa o svettningar o att den var mild o.s.vtrots att jag klätt mig ordnetligt för att inte råka ut för samma igen så satte sig mjölkstockningen i högra bröstet idag och nu har jag trots en Ibumetin(hade inga panodil tillgängliga) 38,1 när jag kollade tempen nyss.
Blir väl aningens jobbigt att klara natten själv om jag har otur.
Vill ju inte att Tova ska skrika halsen av sig eller väcka storasyster med skriken, vilket är en risk om det visar sig att jag måste pumpa ur lr så....fast å andra sidan så har Amanda sovit igenom allting hittills så det skulle vara rena oturen om hon vaknar nu.
Det räcker att Amanda drömmer vad som enligt henne själv är mardrömmar och gör att hon vaknar gråtandes lr gråter i sömnen...om jag sitter o ammar vid ett sådant tillfälle blir det ju lite svårt att gå in o lugna henne o sitter jag nere så hör jag henne antagligen inte.


Nu ska jag hitta på något annat

God kväll!

Helgen

Kan tala om nu att det iaf var lindrig mjölkstockning jag fick på fredagen ..den höll i sig i fre-lör med feber o yrsel till på köpet men sedan försvann den igen :-)

På lördag hade vi egentligen bara tänkt vara hemma o ta det lungt men blev bjudna till Järbo på middag (tacos) och det var skönt att slippa undan matlagningen, speciellt med tanke på min feber som precis innan vi skulle åka låg på 38,6 men som jag bekämpade riktigt bra med 1 Ibumetin o 2 Panodil.
Väl i Järbo så sov Tova sig igenom nästan alltihop o vaknade precis lagom tills vi tänkt åka hem så dte var bara att stanna en stund till så jag kunde amma henne. Amanda, Anna o Nisse lekte kurragömma o hade hur kul som helst..bara lite väl högljut för oss vuxna spec. för männen som satt o tittade på hockey.

Söndag var det första advent o kvällen tillbringades inne i Sandviken på julmarknaden där. Vi köpte lite lotter men hade ingen tur alls, Amanda fiskade i fiskdammen o fick en liten röd plastbil och sedan köpte hon en stor Hello Kitty-Ballong.
Kl 17 kom Gästrike-tomten till Krysset o delade ut julklappar(en svart stjärtlapp) till alla barn som hade med sig en teckning till honom och det var många barn som väntade att han skulle dyka upp, inklusive Amanda som frågade mig om tomten skulle komma i sin släde vilket jag svarde lite vagt att jag inte visste riktigt o sedan när han kom o vi pekade åt Amanda o sa -Titta, där är tomten! så tittade sötnosen frågande upp mot himlen o där kunde hon ju inte se honom.

På måndagen så hade vi tjejer förmiddagen för oss själva då Danne återgått till jobbet igen(nattskift) och då låg o sov. 
Jag var inte världens piggaste då lilla Tova under söndagkvällen fått för sig att hon var minsan inte alls trött utan bara hungrig o hur pigg som helst o så fortsatte hela natten sedan o måndag fm.
På em kom Eva förbi efter att ha varit o vikarierat på Hedäng för en klass som inte dök upp....hon fick ta Tova de korta svängar hon inte ville äta då o t.o.m prova ge henne aningens med ersättning då jag behövde låta mjölken rinna till lite innan Tova fick amma igen + att det behövdes laga mat.
Tova fortsatte med sin vakenhet under kvällen också men somnade ordnetligt strax före 23 o sov sedan till 01.30 då hon vaknade för 15 minuters amning o sovs edan till ca 04.45 då jag klev upp o bytte blöja på henne o ammade henne sedan i 45min till hon somnat o jag trodde mig kunna gå upp o sova igen...icke sa nicke jag han inte mer än lägga huvudet på kudden o släcka lampan så var hon i farten igen o ville äta så blev sittandes i sängen till 6tiden ungefär då Danne som kommit hem efter att ha jobbat natt tog henne en liten stund o då somnade hon ordentligt o jag kunde sova 1 timme till.
Kl 7 klev jag upp för att göra iordning Amanda för dagis o sedan promenerade hon o jag (med Tova i vagnen) dit. När vi kom upp till stora vägen o precis korsat den så kom bussen o det hoppade av en hel del skolbarn o även Eva...så vi tog sällskap till skolan där vi skilldes åt.

Sitter just nu o väntar på att det ska bli dax för Danne att vakna igen så han kan ta Tova en stund o förhoppningsvis gå o hämta Amanda på en gång så jag kan hoppa in i duschen för jag känner mig så fruktansvärt ofräsch just nu. Sedan ska vi åka in till Sandviken o handla mat, ska nog in på Apoteket också o köpa lite värktabletter då vi nästan har slut på sådana.

Trevlig Tisdag!


RSS 2.0