Dagstur till Borlänge

Igår skulle vi så iväg till Borlänge.
Det var egentligen meningen att vi skulle vara där till tio o allt öppnar men då Tova inte ville sova förän framåt 12 på natten så behövde vi sova lite längre igår.

Jag vaknade först kl 05.20 av att mitt vänstra bröst smärtade något hemskt o Tova hade fortfarande inte vaknat för första nattamningen så jag fick gå ner o sätta igång o massera o pumpa ur mjölk ur bröstet för att det skulle lätta. Efter bara en liten stund höär jag babyskrik uppifrån o efter ytterligare en stund kommer Danne ner med Tova o undrar vart jag tagit vägen så efter att han bytt blöja på henne så var det bara att lägga till henne till bröstet o hoppas att hon skulle suga ur så pass att smärtan verkligen skulle släppa.
Fast lilltösa var inte precis vrålhungrig men åt lite iaf o jag fick massera undersidan på bröstet under tiden då det kändes som jag hade världens största blåmärke där o jah konstaterade mjölkstockning.
När klockan var 6.40 så var det färdigt iaf o vi kunde gå o sova..fast jag sov bara dryga timmen tills Amanda vaknat o då klev jag upp o gjorde frukost åt oss två o duschade henne.
Sedan lade jag mig i sängen en liten stund till med en otroligt varm vetekudde mot vänsterbröstet o sedan var det min tur o duscha.
Mådde lite sisådär på fm...kände mig svag o orkade inte stå så mycket men envisades med att åka iväg iaf.

I Borlänge åt vi först lunch på McDonalds och sedan ammade jag Tova en stund fast hon släppte rätt så snabbt o tyckte att hon var nöjd. Han in på BR o hittade julklapp till barnens kusiner Anna o Axel (så nu är det bara kusin Nisse o lilla Tova kvar att hitta julklapp åt) och sedan ville Tova bli ammad igen så jag fick leta reda på en bänk att sitta på. Undertiden jag ammade Tova så gick Danne o Amanda till Ur o Penn med hennes klocka vi köpte där tidigare i år men som en visare lossnat på...tur att det finns garanti.

Inne på Panduro hittade vi lite kul som jag ska pyssla med Amanda sen vid tillfälle. Var in på Tiimari där de reade ut det mesta av sortimentet till 50% å jag kom över 8 st små enkla glaslyktor (för 5kr/st efter rea) som jag letat efter. Kikade in på Åhlens med o köpte...en hemlis/julklapp där med.

Ringde till Marie(2 av mina kusiners mamma som jag bodde hos när jag gick i gymnasiet där) o kollade om de var hemma o friska  så kunde komma förbi o hälsa på.

Vi var hemma igen till efter 7 på kvällen o då var jag verkligen helt slut o hade svårt att fokusera blicken emelllanåt då det bara snurrade till. När jag klev ur bilen så gjorde antagligen spänningarna i kroppen så att jag fick frossa för jag frös o började hacka tänder s om bara den. Kollade tempen o den stod på 38.3(har normalt 36,6) såjag hade fått feber...tanken var att jag skulle gå o lägga mig direkt efter nästa amning men Tova ville äta konstant på kvällen så jag bara han sova korta svängar i soffan o kom inte i säng förän 23-00 någonting.
Nästa sväng för amning var iaf inte förän 4 o 5 bo sedan vid 8-9 nånting så nog har jag fått sova i natt iaf :-)

Tyvärr så smärtar bröstet fortfarande en del o tempen är aningens förhöjd. Funderar på om det är min nya dyra amnings-bh som trycker på fel ställen..för jag brukar inte få mjölkstockning o den här kom efter att jag började använda den nya bhn.

Önskar er alla en mysig adventshelg!

Föräldraträff

Idag har jag varit på föräldraträff uppe på familjecentralen.
Det var kul att träffa andra med små bebisar även om skillnaden mellan dem o mig märktes:
De var allihop förstagångsföräldrar, mammorna hade fött vaginalt, alla hade fått pojkar o de har hunnit bli dryga 2 månader vid det här laget.
Fast trots olikheterna så pratade vi ihop oss och en av tjejerna visade sig vara våran granne tvärsöver vägen som vi inte alls haft någon kontakt med men det kan ju bli bättre nu, vi promenerade hem tillsammans o pratade om att kanske ta promenad tillsammans nån gång.
Är lite arg på mitt minne bara för jag kommer inte ihåg några namn på dem som var med varken på vuxna eller barn o inte ens grannens namn satte sig o det är lite pinsamt tycker jag.


Jag har ju aldrig varit mycket för att röra på mig o när Amanda ska till dagis har vi tagit bilen upp då det gått så snabbt o jag varit så dålig under graviditeten, nu promenerar vi upp dit istället och det tar ju bara dryga kvarten enkel väg så det är ju verkligen ingen tid lr avstånd att prata om. Det är verkligen skönt att ta dessa små promenader o inte bara sitta klistrad i soffan hela dagarna...vem säger att man måste ta långa promenader egentligen det räcker gått o väl med sammanlagt dryga halvtimmen och det är ju definitivt bättre än att bara sitta still hemma som jag gjort annars.  




Imorgon ska vi åka till Borlänge o besöka Kupolen.
Självklart är det Panduro som drar mest, men denna gång är det inte för scrappingen utan för att köpa pysselgrejjer att använda tillsammans med Amanda o sedan ska vi köpa några julklappar där också när vi ändå är i farten.

Fungerar :-D

Jag har varit lite orolig att amningen kanske inte fungerar någe bra då Tova mest velat äta hela tiden men det visade sig inte vara någon fara alls
Vi var till BVC o vägde o mätte Tova idag och från förra veckans 3765g har hon gått upp till 4130g och från sina 52,5cm till 54cm och en halvcm till runt huvudet...så nog växer hon ordentligt, kurvan går nästan sprikrakt uppåt.

Igår var Tova vaken en hel del hela dagen o spec. under kvällen o kl 12 på natten gick vi o lade oss...kl 05.20 fick jag kliva upp för nästa amning o efter det var det en kl 9 o en vid 12...nu vill hon däremot äta lite mer igen o inte sova...stackarn verkar ha lite ont i magen med :-/

Vrålhungrig

Idag har vi haft besök.

Först kom min kompis Susanne och Mange förbi en sväng...var kul o visa lite hur det ser ut här hos oss då det är första gången de var hit.
Fick ett otroligt vackert dekorerat blockljus med Tovas namn, födelsevikt o.s.v ...vette tusan om jag kommer våga tända det bara..då blir det ju förstört.
Tova var visst vrålhungrig medan de var här o jag fick lägga henne till bröstet för amning hela 4 ggr och sedan när de åkte ja då somnade hon o sov nån timme.

Efter kl15 nån gång så kom min mamma, Mats, Eva, Anna o Per förbi en sväng  och då började hela historien om igen med en Tova som vägrade släppa mammas(mitt/mina) bröst mer än 5-10 minuter och som jag sade åt Mats innan de åkte så så somnade hon igen så fort de var utanför dörren och nu har hon sovit bra länge o vill inte riktigt vakna än fast det snart är dags för amning innan åtminstonde mamma(jag) går o lägger sig o sover.

Sa precis till Danne att det är inte konstigt att folk tycker vi är tokiga som inte ger henne napp när hon bara vill äta så fort vi har besök för annars sover hon minnsan flera timmar på raken.
Fast just på förmiddagarna brukar hon vilja äta nästan hela tiden antagligen är mjölken tunnare då så hon inte blir lika mätt och sedan hjälper det ju inte att stackarn har torsk på tungan heller, har behandlat med vischyvatten hittills men det funkar inge bra så ska prova blanda eget på bikarbonat o kokt vatten istället o se hur det går...blir det inte bättre tills vi ska till bvc i veckan så får jag fråga dem hur vi ska göra.

Nu ska jag gå o äta lite...blir så hungrig av amningen o äter jag inte nu så får jag ont i magen av hunger under natten när jag kliver upp för amning då.

Go natt

Babygym

Idag har vi varit in  till Sandviken på förmiddagen och handlat lite på Ica Maxi.
Danne var in en snabbis på ÖoB också och köpte ett babygym till Tova då de hade erbjudande på sådana denna vecka och vårat gamla har försvunnit.
Här ligger hon o sprattlar...tog en liten stund innan hon kom underfund med att man kunde slå tilld em så de gungade och hon låg där helt nöjd en bra stund.




Just nu väntar vi besök från Järbo...de dyker nog upp när som helst.

Ha en bra dag

Amandas önskelista

Amanda har också suttit med leksakskatalogerna o kryssat för vad hon vill ha i julklapp och den ungen har inga gränser ska jag säga fast det är väl svårt när man inte har en aning alls om pengars värde utan bara ser saker på bild som verkar roliga lr fina...hon vet nog inte ens vad en del saker används till skulle jag tro.

Vet iaf att hon önskar sig:
Maskeradkläder inte bara klänningar utan även piratkläder, spiderman och sådant men abslout inga vapen, hon har för övrigt st. 122)
Playdohlera
Ritböcker
Barbiedockor
gärna en kille då hon inte har någon sådan o hela tiden påpekar att tjejerna måste vara killar när de ska gifta sig ;-)
Body Balance ett sällskapsspel, matta med färgglada prickar som man ska nå med armar o ben
Talande Fifi en docka från barnprogrammet Fifi & Blomsterfröna
Pärlor både för pärlplattor och för att göra halsband av
Lego ej Duplo
Sparkcykel enligt henne själv ska den vara en med 2 hjul inte 3 för det kan hon redan ;-)
Micstativ med microfon såklart, Amanda tycker det är kul att sjunga
Dammsugare har hon tjatat om i flera år nu

Av oss kommer hon antagligen att få ett dockhus från Lundby så möbler lr små roliga saker(t.ex. tavlor o lampor) till dockhuset vill hon också ha

Men sen får det räcka med önskelistan tror jag.

Snart jul och tappad tand

Här går dagarna fort och sakta om vartannat.
Jag får iaf sova på nätterna med några få amningar då o då så det är väldigt skönt...dagtid kan det däremot hända att Tova använder mig som napp men det är ju bara då o då så inte så värst jobbigt egentligen...mest jobbigt p.g.a ömma bröstvårtor.

Danne lämnade av Amanda på dagis igår och fröknarna hade varit på dem som hökar för att få veta hur det gått med födseln och även barnen, men de för att Amanda var tillbaka igen*väldigt omtyckt på dagis*
På eftermiddagen tog vi med Tova dit när Amanda skulle hämtas och Amanda visade upp Tova för sina fröknar och talade bestämt om för de andra barnen att de inte fick peta bebisen i ansiktet*ler*

Amanda är för den delen också stolt och glad då hon tappade sin första tand i förrgår när vi var på Ica Maxi och handlade så nu har hon en liten glugg i nedre käken mitt fram (och tanden bredvid håller också på att lossna).
När vi kom hem lade hon tanden i ett glas med vatten och sedan gick hon nyfiket dit o kikade under kvällen för att se om tandfeén hade varit dit med någon liten peng...fast vi talade om för henne att tandfeén nog kommer till natten när hon sover.
Så igår morrse när hon vaknade sprang hon fort ner o tittade i glaset och visst hade tandfeén varit dit och Amanda kom glatt upprusande till oss och deklarerade att -Titta jag fick en guldtia, precis som Kevin fick! (Kevin är storebror till Amandas kompis Felicia).
Nu ligger guldtian i Amandas sparbössa...hon håller nämligen på att spara pengar för att själv kunna köpa en dvd-film hon vill ha...hon vill kunna välja helt själv vad det ska bli för film.





Nu ska här börja förberedas för julen också..nästa helg är det första advent men vi vill inte stressa i sista stund så vi börjar lite tidigare i år.
Ska ju tvätta fönstren åtminstonde på insidan och byta gardiner..men måste räkna med att det kan bli jobbigt p.g.a snittet och eftersom jag måste amma Tova mellan vändorna...tur att Danne är hemma denna och nästa vecka iaf, andra år har han alltid haft fullt upp på jobbet veckan vid advent så jag fått klara städningen helt själv.
Amanda väntar spänt på att få öppna julkalendern och frågar varje dag hur lång tid det är kvar så här har ju egentligen nedräkningen redan börjat.


Bilder från första dagarna

Nu kommer äntligen de utlovade bilderna. Anledningen till att de inte läggs in förän idag är att jag i stort sett ammat Tova hela tiden de senaste dagarna men nu har dte lugnat ner sig och hon sover mycket mellan amningarna.


Här kan ni se Tovas fina bruna ögon...bilden är tagen precis efter hennes första bad uppe på BB.
Att bada då var ingen favorit, utan hon skrek o hade sig men vid första badet hemma så tyckte hon att det var riktigt skönt. 



Denna bild är tagen första gången jag fick Tova i famnen ordentligt så jag kunde hålla henne själv(kl 13.24) och bedövningen sitter fortfarande i benen*läbbigt värre*



Amanda är stolt storasyster som gärna vill ha Tova i famnen och hjälpa till med blöjbyten m.m
Däremot är det svårt för henne att förstå att hon inte får bära på Tova, så för att visa henne en jämförelse fick hon lyfta en påse potatis som vägde lite drygt ett halvkg mindre än lillasyster och hon orkade det inte riktigt så då blev det iaf lite lättare för henne med förståelsen.


Det blev en flicka!

Ja i Måndags kl 11.41 kom lilla Tova ut med planerat kejsarsnitt.
Hon är 51cm lång och vägde 3752g  (idag väger hon ca 3500g).
Det har nu gått 2 dagar sedan hon föddes och vi har nyligen kommit hem...jag är lite yrslig (antagligen av dåligt blodvärde men vet inte säkert) och snittärret gör ju självklart ont men inte outhärdligt ont såvida jag inte gör för mycket så nu blir det lugna dagar med Tova i famnen och storasyster som vill ha sin uppmärksamhet.
Kämpar på med amningen som inte går riktigt lika smidigt som när Amanda var nyfödd...men förhoppningsvis ska det fixa sig väldigt snart.

Skriver mer och lägger in bild när jag har lite mer ork o tid.


Det är snart dax

Så nu sitter jag här igen och har tänkt mig skriva en liten uppdatering.

Klockan är ca 05.20 just nu och jag har sovit i ungefär 5 timmar...kl 4.40 så var det omöjligt för mig att fortsätta sova även om jag är trött så jag klev upp och började lysa med moviltelefonen i garderoben för att plocka fram rena kläder för dagen utan att väcka min sovande make...lyckades visst med grejjen att inte ha tangentlåset i så råkade ringa min systeryster Eva mitt i natten*stackarn*.

Om ungefär 5 minuter så kommer klockan bredvid sängen att börja tjuta för att vi ska kliva upp men kvar där är bara Danne som nog blir aningens fundersam på vart jag tagit vägen.
Jag börjar bli hungrig nu och hungrigare kommer jag bli då jag ska fasta innan snittet.
Vid 6 så sätter vi oss i bilen och åker in till Gävle och där ska det duschas igen.

Nervös till tusen börjar jag bli nu eller ÄR kanske jag borde skriva.
Klockan han inte ringa heller utan nu är Danne vaken och jag ska sluta skriva och kika runt lite på några andra sidor medan jag väntar på att tiden ska gå och att han ska få i sig frukost.

Vem är du därinne i magen? Snart får vi veta.

Återkommer när jag är hemma igen.
Önskar en alla en fortsatt trevlig vecka!


Vi blir 4 st imorgon

Ja, imorgon är det dax för snitt...gissa om jag är nervös men värst blir det sedan när jag ska sova...igårkväll var det tillräckligt svårt att somna men ikväll blir det nog omöjligt.
Vi har varit i full fart hela helgen för att klara av allting hemma så att jag slipper känna mig stressad p.g.a ofärdiga saker och stök.

Om nån timme ska vi skjutsa iväg dotra till sin mormor och sedan ska vi hem o slå in en present från bebisen till storasyster(de ska få byta presenter när bebisen kommer hem) och jag ska duscha med en sådan där deskutansvamp.

Strax efter kl 5 imorgon ska vi kliva upp och bege oss till sjukhuset så vi är där till 6.30, där ska det duschas igen och jag ska få kateter o dropp o sedan har jag ingen aning om hur länge vi får vänta på snittet.

Ser fram emot imorgon så jag kan dö..men oroar mig för hur det ska gå med amningen o.s.v...är också orolig att något ska vara fel på bebisen(den oron kommer sig nog av att svågerns andra barn hade gomspalt och det är mycket med våra barn och deras som överrenstämmer på nästan komiska sätt).

Nervöst värre....

TUL

TUL står alltså för TillväxtUltraLjud och det har jag varit på idag.
Fick veta att uppskattad vikt på bebisen idag var 3100g och att den blir lååång(men vet inte hur lång). Kollades fostervatten också men där var det inga konstigheter alls utan det fanns ordentligt med sådant.
Vi valde att inte ens fråga om kön utan det känns bra att det blir en överraskning nu när det är så kort tid kvar att vänta.

Det roliga är att läkaren(Tanja) som gjorde UL inte alls tyckte att de borde protestera mot att jag fick planerat snitt om jag absolut ville ha det så helt plötsligt gick det väldigt snabbt och vi fick en tid för planerat snitt på måndag (den 9 november). Det togs blodprover på mig och jag o Danne fick prata med en narkosläkare o jag fyllde i lite papper om sjukdomar och så.

Snacka om att det är nervöst och veta att om det inte startar av sig själv under helgen nu så komme bebis absolut ut på måndag. Nu blir det några dagar med lite sista hektiskt ordningställande här hemma så man bara kan njuta när det väl är dax för hemgång.

Åh snacka om nervositet och för varje dag som går kommer det bara bli värre det är jag säker på.

v 39(38+0) idag

Sådär nu har jag varit hos BM och jag bad speciellt om att få kolla blodvärdet denna gång eftersom jag blivit så enormt trött igen och det var ju tur det för det hade sjunkit till 102(från 113) vilket är det lägsta jag haft hittills.
Får ju dock skylla mig själv som slarvat med järntabletterna så nu blir det full fart med dem igen.

Blev glad när jag fick veta att bebisen faktiskt inte är rörlig längre men däremot ruckbar...BM påpekade dock att det inte var mycket den gick att rucka egentligen.

Blodtrycket låg på 140/70 så inget konstigt där heller det låg bara aningens högre än vanligt(110/70 konstant annars) men antagligen för att jag inte han vila ordentligt efter att ha tagit mig upp för trapporna där.

SF mått på 35 så 1 cm upp sedan sist men inget kosntigt tydligen eftersom bebis sjunkit ner lite.

Hjärtljuden låg på 146 så det var normalt det med:-)


Det är bara 13 dagar kvar till BF nu och på torsdag ska jag på UL och få en tid för igångsättning utifall inte bebis kommer ut av sig själv.


RSS 2.0